ההומופוביה היא החרפה, ועלינו לפרק אותה מהגיונה החברתי ולהיאבק בה באופן גלוי… היום הזה נועד להראות שהמלחמה נגד ההומופוביה היא לא רק של הקהילה הגאה, אלא גם נמצאת באחריותן המלאה של הרשויות הציבוריות ומבטאת את רצון החברה כולה…

ב-17 במאי מצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי למאבק בלהט"בפוביה תחת השם
IDAHOBITInternational Day Against Homophobia, Biphobia, Intersexphobia and Transphobia

יום זה צוין לראשונה בעולם בשנת 2005, ובישראל לראשונה בשנת 2006, לצד יותר מ-50 מדינות ברחבי העולם. התאריך שנבחר מציין את המועד שבו הוסרה ההומוסקסואליות מרשימת ההפרעות הנפשיות על ידי ארגון הבריאות העולמי, בתאריך 17 במאי 1990.

בישראל מצוין היום תחת השם הבנ"ה. מונח שנבחר מתוך תפישה לפיה יש להדגיש את המסר החיובי (בעד הבנה, סובלנות, פלורליזם), ומתוך תפיסה לפיה רוב גילויי ההומופוביה, הלסבופוביה, הטרנספוביה והביפוביה נובעים מבורות ומפחד ולא רק משנאה גרידא.

אלה למעשה גם ראשי התיבות הראשוניים של היום שצוין בישראל בשנת 2006, שאז צוין היום הבינלאומי נגד הומופוביה. ראשי התיבות הבנ"ה משתלבים באופן נפלא עם המילה "הבנה" בשפה העברית והיותה של המילה הבנה בעלת משמעות ייחודית שמתאימה למסרים של היום הביאה אותנו להשאיר את ראשי התיבות של היום הבנ"ה. כיום בישראל מצוין יום זה תחת השם הבנ"ה – היום הבינלאומי למאבק בלהט"בפוביה.

נכון לשנת 2016, בכ- 80 מדינות עדיין נמצאים יחסים חד מיניים מחוץ לחוק, כאשר ב-10 מהן קיים עונש מוות, ובאחרות עונשי מאסר בתקופות שבין שנה למאסר עולם.
מעבר לאפליה על ידי החוק, מתרחשים ברחבי העולם, בכל שנה, מאות מקרי רצח של הומוסקסואלים וטרנסג'נדרים, על רקע שונותם המינית והמגדרית.

IDAHOBIT בעולם

IDAHOBIT בעולם מקבלת הכרה ותמיכה גם מהקהילה הבינלאומית. לתמיכה בינלאומית זו התנועה מייחסת חשיבות רבה, מתוך הכרה ביכולתה ליצור לחצים בינלאומיים ולדרוש הכרה בזכויות להט"בים כזכויות אדם בכל מקום. כך למשל, לרגל IDAHO 2008, קיבלה ממשלת צרפת החלטה להניח בפני עצרת האו"ם הצעת החלטה שנוסחה בידי התנועה, ואשר מביעה תמיכה בזכויות להט"ב ומגנה את הפגיעה בהן. הצעת ההחלטה נדונה והתקבלה בעצרת האו"ם מאוחר יותר באותה שנה.

במסגרת אירועי IDAHO 2006, מסר נשיא האיחוד האירופי דאז, ג'וזף בורל, הצהרת תמיכה ביום זה ובמלחמה נגד ההומופוביה, אשר נשארה לדבריו בעיה חמורה גם באיחוד האירופי. לדבריו, "למרות החקיקה, מהמתקדמות בעולם לזכויות להט"ב ולמרות ההתחייבות להאבק באלימות כלפי גייז, לאיחוד האירופי יש עדיין בעיה קשה עם הומופוביה. ללא הבדל במוצא, לאום, רקע סוציאלי, דת או נטייה מינית – כל אזרחי האיחוד האירופי זכאים לאותן הזכויות". עוד התריע כי אירופה מחויבת לעזור לסלק את ההומופוביה גם ברחבי העולם.

הבנ"ה בישראל

בישראל צוין היום לראשונה ב-17 במאי 2006, תחת השם "הבנ"ה". במהלך היום התקיימו 25 פעילויות שונות ברחבי הארץ, בהן השתתפו פעילים וגם אישי ציבור, ובהם שרת החינוך דאז פרו'פ יולי תמיר, וחברי הכנסת יוסי ביילין, זהבה גלאון ודב חנין.

בית הנשיא פרסם הודעת תמיכה רשמית במטרות היום ובגנות ההומופוביה בקוראו לציבור לגלות סובלנות ולעקור כל ביטוי שנאה ועוינות.
פרופ' יולי תמיר (שרת החינוך דאז) הודיעה מעל בימת הכנסת כי תוסיף את המאבק בהומופוביה לתוכנית הלימודים במערכת החינוך.

IDAHOBIT מצויין בצורה נרחבת על ידי ארגוני להט"ב ברחבי העולם, ובהם ארגונים רבים במדינות מתפתחות ו/או מסורתיות, ובעיקר במדינות שבהן שוררים דיכוי ואלימות כלפי להט"ב, בחוק ובאווירה הציבורית. היום זוכה לציון ברחבי העולם, גם ע"י ארגוני זכויות אדם ואזרח, רשויות וארגונים לא ממשלתיים (NGO’s).

האיש שהתחיל את כל זה

האיש העומד מאחורי היוזמה הבינלאומית, הוא לואי-ז'ורז' טן (Louis Georges Tin), אינטלקטואל צרפתי-אפריקאי, שביקש להעביר מסר לפיו "ההומופוביה היא החרפה, ועלינו לפרק אותה מהגיונה החברתי ולהיאבק בה באופן גלוי… היום הזה נועד להראות שהמלחמה נגד ההומופוביה היא לא רק של הקהילה הגאה, אלא גם נמצאת באחריותן המלאה של הרשויות הציבוריות ומבטאת את רצון החברה כולה…".

דרק לנרד, מארגן היום הבינלאומי בבריטניה, אמר כי "זכויות להט"ב הן זכויות אדם ואנו דורשים שהן יוכרו ככאלה". וכי היום הבינ"ל למאבק בהומופוביה היה הראשון שהעניק הזדמנות למדינות ברחבי העולם להציג תמיכה משותפת בזכויות הקהילה.

הבנ"ה אינה ארגון קהילתי ואינה שייכת לארגון זה או אחר. הבנ"ה היא רעיון ומסר, שאפשר לציינו בדרכים שונות ומגוונות.

> היאבקו בלהט"בפוביה – מידע נוסף

> למגר את שנאת החינם