גאווה שקטה: כך עושים את זה בפינלנד
מדינה קטנה מוקפת אויבים, עם ממשל רציני וחוקה, שמאפשרת קבלת החלטות קשות ומימושן. הכירו את פינלנד: המדינה שבראשה עומדת נשיאה שהיתה בעברה גם יו"ר ארגון להט"ב. יואב סיון, עיתונאי ישראלי בניו יורק, ממשיך לספר לנו על ההבדל בין כאן לשם
מאת: יואב סיון
אני לא יודע אם אהוד ברק ביקר אי פעם בפינלנד. יכול להיות שהמלצתו לשוחרי השקט המוחלט לפנות לארץ אלף האגמים הנורדית מתבססת בעיקר על מוזיקה של סיבליוס שהשר-הפסנתרן נוהג לנגן ברסיטלים או על שימוש בטלפונים ניידים מבית נוקיה.
אני, על כל פנים, טרם זכיתי לבקר בפינלנד, לא ניגנתי סיבליוס ואפילו טלפון של נוקיה מעולם לא היה לי, ולכן קשה לי להעיד האם המדינה שחברת הענק שלה עוסקת בתקשורת היא היעד האולטימטיבי לשוחרי השקט. אני מניח שהלסינקי שקטה מתל אביב, אפילו ניו יורק הרבה יותר רגועה ומסודרת מהעיר העברית הראשונה (בניו יורק, למשל, אין חניות כפולות).

הלסינקי חוגגת גאווה (צילום: Paul-in-London)
בספטמבר היה לי רגע פיני בניו יורק. הזמנתי את עצמי למהדורה המקומית של וועידת הנשיא הירושלמית, לכנס השנתי של הארגון של ביל קלינטון, בו מנהיגים – פוליטיקאים, אנשי עסקים, אנשי תקשורת – מכל העולם עולים לרגל לניו יורק להתחייב ליעדים למימוש בשנה הקרובה ולדווח כיצד עמדו ביעדיהם בשנה החולפת.
כמובן, את בנימין נתניהו, שמצטיין בהבטחות אבל לא במימושן, לא תמצאו בארגון של קלינטון, אבל נשיאת פינלנד טרייה האלונן היא אורחת רצויה. כשביל קלינטון הציג את האלונן מייד נזכרתי בהיסטוריה הגאה והמעניינת של הנשיאה הפינית, שמשנת 2000 מכהנת כראש המדינה והרשות המבצעת במדינה בת 5.5 מליון תושבים. בראשית שנות ה- 80 האלונן עמדה בראש הארגון הפיני הלאומי לזכויות להט"ב, SETA. באותה תקופה הומואים ולסביות לא היו בקונצנזוס, גם לא בקונצנזוס הפרוגרסיבי, אפילו במדינות השקט המוחלט.
היום ברוב הדמוקרטיות הליברליות, בוודאי בישראל, המצב שונה. הומואים ולסביות הם בקונצנזוס. אולי לא בלב ליבו של הקונצנזוס, אבל מספיק בקונצנזוס בכדי שראש הממשלה נתניהו ימתיק הבטחות לשוויון לקהילה (ומספיק בקונצנזוס בכדי שגם לישראלים הגאים נתניהו לא יטרח לממש את התחיבויותיו. מהבחינה הזאת, הקהילה הגאה היא בקונצנזוס כמו גלעד שליט).
כמובן, הקונצנזוס שאני מדבר עליו הוא לא נטול הומופוביה וזה גם לא אומר שהמצב מדהים. בכלל, במדינת הרעש, גם אם יש הרבה אהבה וקבלה ברחוב, קידום מדיניות וזכויות באמצעות החוק הוא חזון לימות המשיח. במדינות השקט, בהן התחייבויות מתממשות, הקהילה הגאה זוכה להכרה מוסדית, לתשומת לב ציבורית ולקידום משמעותי באמצעות החוק במיוחד מכוון שעדיין יש הומופוביה בשפע והמשיח מבושש לבוא.
נשיאת פינלנד בעקבותיו של מייק המל

נשיאת פינלנד טרייה הלונן (צילום:ויקיפדיה)
האלונן, במופת של מנהיגות, הייתה המייק-המל של פינלנד הרבה לפני שזה היה צו השעה להיות fag hag. לפני כמה שנים כאשר שמעון פרס, בהיותו מועמד לנשיאות חתם בביתו של הרב עובדיה יוסף על עצומה כנגד מצעד הגאווה בירושלים, ביקשתי ממנו במאמר ב"הארץ" ללמוד מהמנהיגות של האלונן.
למען הסר ספק, האלונן הסטרייטית עמדה בראש האגודה הפינית לפני שהפכה לשחקנית משמעותית בפוליטיקה הפינית, וגם לא נראה שהתפקיד היה איזושהי מקפצה משמעותית לתפקידים הבאים. ובכל זאת זה ציון דרך בקריירה שלה, ממש כמו ששמעון פרס יכול להתגאות בכך שייסד את תכנית האטום של ישראל, אע"פ שהכור לא יופיע ברזומה הרשמי שלו (כי רשמית התכנית לא קיימת) ואע"פ שההישג החשוב הזה לא ממש עזר לו אי פעם להיבחר.
בכנס במלון שרתון במנהטן ביל קלינטון שוחח עם האלונן ושאל אותה מספר שאלות. אני לא זוכר בדיוק מה היא אמרה, אולי כי היא דיברה בשקט.
איך עושים שקט?
אני לא יודע האם הישראלים-בישראל מאוהבים ברעש המקומי או פשוט חושבים שאי אפשר אחרת. אבל כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי רמת הרעש המועדף אפשר ללמוד מפינלנד כיצד החוק מביא לשקט.
התנאים של פינלנד מזכירים את ישראל: מעבר לדמיון במספר התושבים, גם פינלנד היא מדינה מבודדת, בקצה המזרחי של ים (הבלטי) ומוקפת אויבים. הגבול העיקרי של המדינה הוא עם רוסיה, שמאות שנים לטשה עיניה אל פינלנד ואף שלטה בה, לעתים בשלטון עצמי מוגבל של הפינים. זה לא פשוט למדינה של כמה מליונים להיות מוקפת במדינת ענק, חזקה, חמושה. לעומת פינלנד, לישראל יש מזל – היא לא מוקפת על ידי מדינה אחת עויינת אלא על ידי שורה של מדינות מופרדות, חלשות, עניות שבקושי מצליחות לתאם את המאמצים הצבאיים של עצמן, שלא לדבר על תיאום עם אחרים. אבל פינלנד, להבדיל מישראל, אינה יכולה להרשות לעצמה לעשות שטויות. כמו ששר החוץ ליברמן יגיד לכם, רוסיה זה לא צחוק.
הפינים, שרוב ארצם היא מדבר ארקטי, לוקחים את עצמם ברצינות. בשנת 2000, למשל, לאחר דיונים של עשרות שנים ועבודה מאומצת של מומחים במשך מעל שנה, הם אימצו חוקה חדשה שמשמרת את המסורת הפוליטית תוך חיזוק הבקרה הפרלמנטרית על הרשות המבצעת.
מאחר שפינלנד היא דוגמה חשובה במיוחד לדיון הישראלי, למשל לגבי משטר נשיאותי או כמו-נשיאותי, ביקשתי מרוני סמולר, הנשיא לשעבר של הקהילה היהודית בפינלנד, להסביר את סודות השקט.

פינלנד בחורף. שקט חיצוני ופנימי. (צילום: mornby)
"למדנו לפתור את הסכסוכים באמצעות משא ומתן, דיאלוג ופשרה. במיוחד בפינלנד למדנו לקבל את אויבנו לפנים (ברית המועצות) כחבר בהווה. לשם כך כל אחד מאיתנו, מי שנולד לאחר מלחמת העולם השניה, חונך לשלום לפי הססמה 'אויבך לפנים הוא חברך היום'. במדינה בה מערכת החינוך היא מובילה בעולם, גם בכך הצלחנו.
"דמוקרטיה ושלטון החוק יחד עם כבוד הדדי נטועים עמוק בתודעתם ובהתנהגותם של האנשים. אפשר לראות זאת בפוליטיקה יומיומית. יריבות פוליטית היא מנומסת ועלבונות כמעט שאינם קיימים."
בקשתי מסמולר להשוות את פינלנד לישראל. "אני חושב שכבוד בין האנשים ובמיוחד בין הפוליטיקאים הוא דל במיוחד בישראל. בכך הפוליטיקאים אינם מספקים דוגמה טובה."
כורים פורחים באוויר
כאשר יש ממשל רציני ושלטון חוק מקבלים החלטות, גם אם שנויות במחלוקת. הנה דוגמה: פינלנד השקטה בונה היום את הכור האטומי הגדול ביותר באירופה לייצור חשמל. בישראל הרועשת לאחר האסון ביפן מיהר ראש ממשלת ישראל להודיע לעולם שישראל תשקול מחדש את הקמת הכור הגרעיני לייצור חשמל בדרום. כמובן, לנתניהו לא הפריע שכור גרעיני לייצור חשמל פירושו אימוץ האמנה נגד הפצת נשק גרעיני ולכן פיקוח בינלאומי על דימונה. כלומר, אין גוף מקבל החלטות בישראל שאי פעם החליט על הקמת הכור הפורח באוויר הזה.
בפינלנד השקטה מקבלים החלטות קשות ופועלים לפיהן, בישראל הרועשת המילים כל כך זולות שנתניהו יכול לבטל ברעש וצלצולים החלטה שאיש מעולם לא טרח לקבל.
יואב סיון הוא עיתונאי ישראלי בניו יורק. האתר שלו הוא www.YoavSivan.com
מאמרים קודמים במסגרת פינתו – ההבדל בין כאן לשם:
> הקהילה מציגה: מופת של דיון ציבורי
> הזכות להומופוביה כמבחן חוקתי
ב-17 במאי יצוין בארץ ובעולם היום הבינ"ל נגד הומופוביה וטרנספוביה !
אירועי הבנ"ה / IDAHO יעמדו השנה בסימן מאבק בהומופוביה וטרנספוביה במערכת החינוך ודרך החינוך.
>> עזרים שונים לפעילות - באנרים ייחודיים של הבנ"ה להטמעה באתרכם, פוסטר הבנ"ה גדול להדפסה, מערך שיעור בנושא הומופוביה ועוד.
>> רעיונות והצעות לפעילויות הבנ"ה
>> לוח אירועי הבנ"ה 2012 בישראל
>> הצטרפו אלינו בפייסבוק
>> הירשמו לרשימת התפוצה
תכנים נוספים שעשויים לעניין אותך
מבזקים
26.02.13 בכירים במפלגה הרפובליקאית משנים עמדתם לגבי נישואים חד מיניים
26.02.13 הספורטאי הבכיר הראשון בארץ שיצא מהארון
25.02.13 מהומת אלוהים במנהטן: מלכת דראג נגד הכנסייה
14.02.13 אשרת שהייה זמנית לעובדת זרה מהפיליפינים המתגוררת עם בת זוג ישראלית
14.02.13 "עיריית ת"א צריכה לחזק ערכי משפחה ותורה ולא מסרים של תועבה"